maandag 24 september 2012

Feest in Casa Maín

Vandaag, zondag, is er groot feest. Iedereen zijn verjaardag wordt gevierd. Maar speciaal diegene die 15 jaar worden dit jaar. De grens van de volwassenheid voor de meisjes. Het is (financieel) niet mogelijk om iedereen zijn verjaardag apart te vieren. De dag begon met een groepsfoto en een cadeautje voor iedereen. We hebben een foto van alle meisjes afzonderlijk. Daarna was er een misviering, gevolgd door een heerlijke BBQ. We wilden tussen de meisjes zitten om te eten, maar moesten aan de eretitel zitten van Sor Ines, samen met de bisschop.
We hielpen mee met de 'afwas'. Koud water en handdoeken die bij ons dringend in de kookwas moeten. Een afwas van ong 120 man, je bent wel eventjes bezig ook al werk je met z'n tienen.
Het spektakel dat daarop volgde moet je gezien hebben om te geloven.
Elk meisje dat dit jaar 15 wordt, volledig opgedrikt in een soort suitekleed, in gezelschap van een bruidsmeisje (een van de kleintjes in de hogar), komt van de trap af. Voor elk meisje is een (knappe) jongeman voorzien. Ondertussen muziek van de Titanic, waarbij ze wat vertellen over het meisje. Waar ze van houdt en wat haar toekomstdromen zijn. Daarna maken ze hun grote entree op muziek 'Never give up' Voor deze meisjes is het echt hun grote dag. Iets tussen een trouwfeest en een Miss verkiezing.
Daarna dansfeest tot 21u met taart en frietjes.
Caroline en Roos zijn met de auto van de zusters de muziekinstallatie terug gaan brengen. Een gigantische pick-up, je ziet Caroline nauwelijks zitten achter het stuur.
Een prachtige maar zeer vermoeiende dag. De hele dag door willen de meisjes een foto, met jou, alleen of met een vriendinnetje. Of ze willen een knuffel of ze komen gewoon bij je zitten. Alleen wat aandacht en een warm gebaar doet soms wonderen.
De zusters verrichten hier fantastisch werk, maar het blijven kinderen verlaten door hun familie. Alleen al in Santa-Cruz zijn 80 dergelijke tehuizen. Ja, je leest het goed 80.
Om 22u is ons bobijntje totaal op.
Tot morgen.

2 opmerkingen:

 1. Hey mams!

  Het moet daar een overweldigend feest geweest zijn! Blij om nu eindelijk casa main eens van 'dichtbij' te zien en wie daar wat allemaal doet voor die kinderen.. Hopelijk ben je donderdag aanstaande tijdig thuis, want iedereen is heel benieuwd naar je verhalen en ervaringen!
  Geniet nog van je laatste week/dagen in Santa Cruz!
  Hier in Gent start het seizoen terug en de gillende studentjes marcheren weer vrolijk door ste straat met hun nieuwe goodybags vol coupons van goedkope initiatieven.. de vakantie is officieel voorbij :-s
  Hopelijk hebben jullie een veilige en behouden thuiskomst, want de heenreis was nu niet bepaald vlekkeloos te noemen hé..
  Heb je m'n mailtje gehad ivm je gmail voor papa?

  Dikke zoen en veel groetjes vanuit België aan Martina en de rest!

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een feest!

  Het moet "in-cre-ible" geweest zijn om dit te mogen meemaken, wat een reis! Een reis om NOOIT meer te vergeten. We zitten nu vol ongeduld te wachten op jullie thuiskomst (alhoewel), hopelijk hebben jullie een minder bewogen terugreis zonder al teveel omwegen, tussenvluchten, hindernissen, ...! Geniet nog van jullie laatste dagen samen, proef, voel, ruik, kijk en beleef. Zeg gedag maar geen vaarwel en breng jullie verhalen terug mee, man dat zal nog lastig worden, nu moeten wij weken zwijgen en naar jullie verhalen luisteren, help!

  Nieuw uit België: Gilbert wereldkampioen wielrennen, de zoveelste nederlaag voor Cercle Brugge (0-4 tegen Club Brugge), Electrabel wil strijdbijl begraven, per dag 5 diefstallen op de trein, meer dan 1500 Bruggelingen zingen voor een beter klimaat en bij jullie thuiskomst zal het 17° zijn, bewolkt en met nu en dan een regenbui!

  Behouden terugkeer!
  Los saludos, groetjes,
  Mieke.

  BeantwoordenVerwijderen